Ekologiškai užaugintos sezamų sėklos su luobele patiekalų paskaninimui, maistingiems užkandžiams gaminti. Turi daug skaidulinių medžiagų, vitaminų B1, B3, B6, E, kalcio ir magnio; mažai natrio. Tai puikus baltymų šaltinis. Be cukrų. Riebalų didžiąją dalį sudaro poli ir mono nesotieji.
Sezamas – Azijos kultūra. Užauginti ir surinkti sezamų „kapsules“, kurios atsiveria tik sėkloms pilnai sunokus, yra itin darbaimlus procesas, reikalaujantis daug rankų darbo.
Sezamų sėklos maistui suteikia riešutų skonio ir prideda subtilaus traškumo. Naudojamos įvairiems patiekalams gardinti: sriuboms, salotoms, troškiniams, barstyti ant duonos, dėti į saldumynus.
Šios sezamų sėklos tinkamos daiginimui (žr. daigelius antroje nuotraukoje). Prieš daiginimą mirkyti reikia vandenyje apie 8–14 valandų, sudygsta per 1–1.5 dienos.
Keletas patarimų virtuvėje. Įdėkite sezamo sėklų kepdami naminę duoną ar bandeles. Sausai paskrudintas sėklas sumaišykite su druska (12:1), naudokite barstymui ant troškinių, salotų, duonos ir kt. patiekalų. Garuose virtus brokolius ar šparagines pupeles apšlakstykite citrinos sultimis ir pabarstykite sezamo sėklomis. Skanaus!