Chia sėklos 150 g Padidinti

Ispaninio šalavijo (čija) sėklos, ekologiškos 200g

Atnaujinta / Restauruota

Ekologiškos ispaninio šalavijo (čija, chia; lot. Salvia hispanica) sėklos naudojamos mitybai praturtinti, skanu barstyti ant salotų, sausų pusryčių, sumuštinių, berti į vaisių kokteilius, prieš valgant į troškinį, sriubą ir kitur, kur norisi pridėti ilgalaikio sotumo bei traškumo. Šias čija sėklas tinka daiginti. Tinka norintiems auginti raumenų masę bei metantiems svorį.

Smulkiau

3,29 € su PVM

Apie prekę

Ekologiškos ispaninio šalavijo (čija, chia; lot. Salvia hispanica) sėklos naudojamos mitybai praturtinti, skanu barstyti ant salotų, sausų pusryčių, sumuštinių, berti į vaisių kokteilius, prieš valgant į troškinį, sriubą ir kitur, kur norisi pridėti ilgalaikio sotumo bei traškumo. Šias čija sėklas tinka daiginti. Tinka norintiems auginti raumenų masę bei metantiems svorį.
Puikus baltymų šaltinis. Baltymai padeda palaikyti normalią kaulų būklę, raumenų masės augimą bei išsaugoti raumenų masę. Svarbu įvairi ir subalansuota mityba bei sveikas gyvenimo būdas.
Augalas auga centrinėje ir pietų Amerikoje smėlingose dirvose kalnuotose vietovėse iki 2500 metrų virš jūros lygio. Čija sėklas actekai, majai ir kitos Amerikos gentys vartojo dar prieš 4000 metų. Šioms gentims čija buvo (ir tebėra) vienas pagrindinių maisto produktų. Čija vartojamos sėklų pavidalu, malamos į miltus, iš jų spaudžiamas aliejus. Itin vertinamos tradicinėse medicinos sistemose.
Subtilaus skonio chia sėklas galima dėti į bet kokį receptą nepakeičiant skonio. Sudrėkintos sėklos „gamina“ aplink save drebučius, tačiau jie nesukelia nemalonaus pojūčio ar skonio. Šiek tiek primena kisielių. Čija drebučiais galima keisti riebalus įvairiuose patiekaluose, pvz., pabandykite pakeisti pusę sviesto (aliejaus/margarino) čija drebučiais. Skonis liks tas pats arba dar geresnis.
Čija drebučių paruošimas. Puodeliui vandens 1-2 šaukštai sėklų. Išmaišyti, po kelių minučių dar pamaišyti, kad nepriliptų prie dugno. Po 10-15 min. drebučiai paruošti. Variacijos – galima naudoti bet kokį kitą skystį vietoj vandens, pvz., apelsinų, obuolių sultis. Gausim vaisinę, pienišką ar kitokią želė (primena pudingą). Galima pagardinti pyragus, ledus ir kitus desertus.
Čija sėklas vakare užpylus kokosų ar bet kuriuo kitu augaliniu pienu, ryte gaunamas skanus, sotus užkandis arba desertas. Sėklas sumaišius su šilkiniu tofu, bananu ir mango vaisiumi gaunasi sotus jogurto konsistencijos desertas/užkandis.
Šios čija sėklos tinkamos daiginimui (daigelių nuotrauka kairėje). Prieš daiginimą mirkyti vandenyje ilgai nereikia, tik kol pasidaro drebučiai, o sudygsta per 4-7 dienas, priklausomai, kokia kambario temperatūra ir iki kokio dydžio daigelius norima auginti. Daiginamos ant drėgnos vatos, medžiagos skiautės, popierinio rankšluosčio arba tiesiog barstomos ant drėgnos lėkštės, kasdien (2 kartus per dieną) apipurškiant vandeniu. Nukirpus derlių sudygsta tos pačios sėklos ir dar kartą. Labai skanu daigelius dėti į salotas, ant sumuštinių ar į kokteilius. Skanu su viskuo!

Rekomenduojama suvartoti ne daugiau kaip 15 g čija sėklų per parą.

30 kitos prekės toje pačioje kategorijoje: